Caezar Rymarowicz: tłumacz literatury polskiej

Opracował: Jarosław Buziak

Caezar Rymarowicz urodził się w 26 października 1930 roku w Zagórowie. Dorastał w dwujęzycznej rodzinie, ojciec był Polakiem, matka Niemką. Od 1948 roku razem z matką zamieszkali w radzieckiej strefie okupacyjnej Niemiec, późniejszej Niemieckiej Republice Demokratycznej, ojciec nie zdecydował się na wyjazd i pozostał w Polsce. Matura zdał w 1950 r. w Werneuchen pod Berlinem. Studiował anglistykę i slawistykę w Poczdamie, a od 1951 roku kontynuował studia slawistyki ze specjalizacją polonistyka na Uniwersytecie Humboldta w Berlinie, gdzie w 1954 roku otrzymał dyplom. Następnie przez dwa lata pracował jako wykładowca języka polskiego na Uniwersytecie Humboldta, a od 1956 do zjednoczenia Niemiec w 1990 roku był niezależnym tłumaczem i recenzentem wydawniczym.

Caesar Rymanowicz był głównie tłumaczem literatury polskiej na język niemiecki. W jego dorobku znalazły się też przekłady z literatury angielskiej, francuskiej, włoskiej i rosyjskiej. Działalność tłumacza z języka polskiego rozpoczął od prac filozoficznych. Dominującą częścią jego dorobku była proza literacka – m.in. powieści Z. Nałkowskiej „Granica” (1958), W. Macha „Jaworowy dom” (1958), S. Lema „Czas nieutracony” (1959), „Eden” (1971), „Wysoki Zamek” (1974), „Wielkość urojona” (1976), W. Kubackiego „Smutna Wenecja” (1971), W. Myśliwskiego „Nagi sad” (1974). Z literatury dla młodzieży przełożył „Sposób na Alcybiadesa” E. Niziurskiego (1968), z nowelistyki „Kochanków z Marony” J. Iwaszkiewicza (1973), ponadto dramaty T. Różewicza (1974). Liczne tłumaczenia krótszych utworów drukował w czasopismach i antologiach – m.in. prozę J. Putramenta, L. Kruczkowskiego, K. Brandysa, J. Kawalca, K. Pruszyńskiego i J. Zawieyskiego oraz poezje A. Mickiewicza, K. I. Gałczyńskiego, S. Grochowiaka, Z. Herberta). Wśród ważniejszych wyróżnień otrzymał Odznakę Honorową Stowarzyszenia ZAiKS (1970), nagrodę ZAiKS (1973) oraz odznakę „Zasłużony dla kultury polskiej” (1975). Zmarł w Berlinie w 1993 roku.

Bibliografia:

(1958) Jawors Haus / Mach, Wilhelm

(1958) Die Schranke / Nałkowska, Zofia

(1959) Die Irrungen des Dr. Stefan T / Lem, Stanisław

(1960) Worte sind Steine / Levi, Carlo

(1961) Die Sterntagebücher des Weltraumfahrers Ijon Tichy / Lem, Stanisław

(1961) Der Hochverräter / Putrament, Jerzy

(1961) Die Front / Davezies, Robert

(1961) Denkstörungen bei psychiatrischen Krankheitsbildern / Zejgarnik, Bljuma

(1962) Audienz in Rom / Breza, Tadeusz

(1965) Briefe an Frau Z. Erinnerungen aus der Gegenwart 1957-1961 / Brandys, Kazimierz

(1966) Wie ein Maler einen glücklichen Schmetterling malen wollte / Jurgielewiczowa, Irena

(1968) Test / Lem, Stanisław

(1968) Alarm auf den Reisfeldern / Warneńska, Monika

(1968) In den Straßen von Florenz / Pratolini, Vasco

(1969) Robotermärchen / Lem, Stanisław

(1970) Der Stollen im Eulengebirge / Dobkiewiczowa, Kornelia

(1970) Auf der Jagd nach der Vergangenheit / Zawieyski, Jerzy

(1971) Der Tote mit dem Schlüssel / Edigey, Jerzy

(1971) Abschied von Venedig / Kubacki, Wacław

(1971) Der Turiner / Mucci, Velso

(1971) Eden / Lem, Stanisław

(1973) Die Liebenden von Marona / Iwaszkiewicz, Jarosław

(1973) Denkspiele. Polnische Aphorismen des 20. Jahrhunderts

(1973) Mit der Flamingofeder geschrieben / Żukrowski, Wojciech

(1973) Die Sterntagebücher / Lem, Stanisław

(1974) Das hohe Schloss / Lem, Stanisław

(1974) Der nackte Garten / Myśliwski, Wiesław

(1974) Denis, der fröhliche Spinner / Dragunski, Viktor

(1975) Nelly. Essays, Erinnerungen / Breza, Tadeusz

(1975) Die blaßgrüne Loge / Choromański, Michał

(1975) An Flüssen und Seen / Putrament, Jerzy

(1975) Schmetterling von Dinard / Montale, Eugenio

(1976) Alarm auf dem Dachboden / Niziurski, Edmund

(1976) Imaginäre Größe / Lem, Stanisław

(1976) Das ewige Leben / Camon, Ferdinando

(1979) Eifersucht / Breza, Tadeusz

(1979) Die Affären des Leutnants Z / Choromański, Michał

(1979) Die Falle des Gargancjan / Lem, Stanisław

(1979) Der verlorene Stand / Camon, Ferdinando

(1979) Die Verlobten / Manzoni, Alessandro

(1979) Die goldene Rigma / Syssojew, Wsewolod

(1979) Erzählungen / Lem, Stanisław

(1980) Niemandsland / Safjan, Zbigniew

(1981) Die Historie von Marysieńka Sobieska und König Jan / Boy-Żeleński, Tadeusz

(1981) Doppeltes Spiel / Tobino, Mario

(1982) Verschwörung der Männer / Iwaszkiewicz, Jarosław

(1983) Briefe / Chopin, Frédéric

(1985) König beider Sizilien / Kuśniewicz, Andrzej

(1986) Reiseblätter / Kraszewski, Józef Ignacy

(1986) Pension „Idylle“ / Terence, Piotr

(1987) Malwina oder Scharfblick des Herzens / Wirtemberska, Maria

(1988) Geschichte der polnischen Musik

Übersetzungen (Zeitschriften, Anthologien)

(1964) Von der Rechenmaschine, die mit dem Drachen kämpfte / Lem, Stanisław

(1964) Die gefällte Rüster / Kawalec, Julian

(1964) Der Angeklagte hat das Wort / Kruczkowski, Leon

(1964) Der Mann aus der Rokokokirche / Pruszyński, Ksawery

(1964) Ein Schrei in die Leere der Welt / Zawieyski, Jerzy

(1964) Die Kunst geliebt zu werden / Brandys, Kazimierz

(1966) Partita für ein Holzinstrument. Hörspiel / Grochowiak, Stanisław

(1966) Das andere Zimmer. Hörspiel / Herbert, Zbigniew

(1968) Hotel Rom / Brandys, Kazimierz

(1968) Albatros / Lem, Stanisław

(1968) Invasion vom Aldebaran / Lem, Stanisław

(1968) Die Waschmaschinentragödie / Lem, Stanisław

(1968) Wunder, Gespenster, Halluzinationen / Putrament, Jerzy

(1968) Karasiewicz / Putrament, Jerzy

(1972) Ein Volvo für einen Mouse-Killer / Głowacki, Janusz

(1972) Das Reifezeugnis / Krzysztoń, Jerzy

(1972) Ballade vom hölzernen Christus / Nowak, Tadeusz

(1974) Sie soll uns die Ermordung spielen / Kwaśniewski, Kazimierz

(1974) Die Laokoon-Gruppe / Różewicz, Tadeusz

(1976) Die Falle des Gargancjan / Lem, Stanisław

(1977) Meine Verteidigung / Korczak, Janusz

(1977) Kiebitze / Dąbrowska, Maria

(1982) Vor Gericht / Andrzejewski, Jerzy

Unveröffentlichte Übersetzungen

(1986) [Geschichte der polnischen Kunst im 20. Jahrhundert] / Olszewski, Andrzej Kazimierz

(1988) Abenteuer eines denkenden Menschen / Dąbrowska, Maria

Herausgeberschaft

(1977) Ich bin so, wie ich bin

Sekundärliteratur

Stanisław Lem – Bibliographie für den deutschen Sprachraum / Thadewald, Wolfgang

Źródła:

https://de.wikipedia.org/wiki/Caesar_Rymarowicz

http://www.uelex.de/artiklar/Caesar_RYMAROWICZ

https://www.eduteka.pl/doc/rymarowicz-caesar

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s